Przedstawiamy listę najczęściej organizowanych kursów w ZDZ w Sandomierzu
-
Barista
Barista – czas trwania szkolenia 30godz.
1. Kawa
- historia kawy i jej początki
- pochodzenie i budowa owocu kawowego
- charakterystyka gatunków kaw na świecie2. Proces produkcji kawy – ziarna
- rodzaje metod zbioru kawy i ich wpływ na jakość
- metody suszenia i obróbki owocu kawy
- technika wypalania kawy
- zalety i wady tworzenia mieszanek kawowych
- omówienie marek kawowych na rynku Polskim3. Maszyny barowe
- wyposażenie i sprzęt niezbędny w pracy baristy
- budowa, zasada działania, konserwacja oraz czyszczenie maszyn barowych
- regulacja młynka do kawy
4.Parzenie kawy
- metody parzenia kawy
- parametry perfekcyjnego espresso- reguła 4m
- fazy ekstrakcji espresso- reguła 5-ciu filiżanek
- najczęściej powtarzające się błędy przy parzeniu espresso
- przygotowanie różnych rodzajów espresso:classico, ristretto, lungo, doppio, macchiatto i inne5.Napoje kawowe
- mleko i jego właściwości- nauka spieniania
- przygotowanie kaw mlecznych: cappuccino, latte i inne
- w duecie z kawą: syropy, bita śmietana, alkohole6. Latte ART.
- sztuka rysowania mlekiem
-
Carving -oryginalne dekoracje z warzyw i owoców
Carving – oryginalne dekoracje z warzyw i owoców- czas trwania szkolenia 30godz.
1.Carving – pojęcie, zasady pracy, podstawowe style 5 godz.
- historia sztuki carvingu
2.Narzędzia stosowane w carvingu.-4 godz.
-narzędzia do carvingu: typy, rodzaje, sposoby używania i konserwacji
3.Tworzenie dekoracji z owoców i warzyw-21 godz.
-sposoby zabezpieczania i pielęgnacji wyrzeźbionych prac
-rzeźbienie motywów kwiatowych w owocach i warzywach takich jak: arbuz, melon, dynia, burak, kalarepa, rzodkiew, ogórek, cukinia, marchew i inne
- tworzenie dekoracji sztuki carvingu poprzez łączenie pojedynczych rzeźb (tworzenie kompozycji przestrzennej)
-
Kuchnia wegetariańska z elementami wegańskiej
Kuchnia wegetariańska z elementami wegańskiej -czas trwania szkolenia 55godz .
-Wegetariańskie grupy produktów
- Produkty używane w kuchni wegetariańskiej
-Kuchnia tradycyjna a wegetarianska
-Właściwy dobór produktów wzmacniających zdrowie
-Odpowiednie łączenie produktów oraz potraw
-Techniki gotowania odpowiednie do pór roku, doprawianie i wykańczanie potraw (właściwa kolorystyka i sposób podania) komponowania zdrowych posiłków dla całej rodziny
-Sporządzanie deseru i ciast bez cukru.-Weganizm żywieniowy
-Dieta wegańska
-Potrawy wegańskie w kuchniach świata
-
Aranżacja imprez okolicznościowych
Aranżacja imprez okolicznościowych z elementami decoupage- 40 godz.
1.Zasady planowania przyjęć okolicznościowych
-Zasady układania jadłospisów
2. Dekorowanie sal na imprezy okolicznościowe (chrzciny, komunie, wesela)
-Elementy florystyki w dekorowaniu stołu
-Elementy tkaninowe w dekorowaniu sali i stołu
-Wykonywania dekoracji balkonowych
- Elementy decoupage przy dekorowaniu imprez okolicznościowych
3.Dekorowanie stołów
-Zastawa stołowa, szkła, sztućce
–Zasady układania serwetek, zastawy stołowej
-Zasady układania kompozycji kwiatowych
-
Dietetyka
Dietetyka -czas trwania szkolenia 50 godz.
1.Zasady prawidłowego żywienia
-normy żywienia i racje pokarmowe
-żywienie dzieci, osób starszych, osób chorych
2.Wprowadzenie do żywienia dietetycznego
-dostosowanie diety do rodzaju wykonywanej pracy płci , trybu zycia i stanu zdrowia
3.Klasyfikacja i charakterystyka diet
- charakterystyka diety lekkostrawnej
- charakterystyka diety bogato białkowej i niskobiałkowej
- charakterystyka diety hipoglikemicznej
- charakterystyka diety niskoenergetycznej
- charakterystyka diety eliminacyjnej w alergiach i nietolerancjach pokarmowych .
- charakterystyka żywienia w cukrzycy4.Zasady komponowania jadłospisów i diet
- ogólne zasady komponowania jadłospisów i diet
- układanie diet
5.Zalecenia dietetyczne w różnych stanach chorobowych
-
Sprzedawca z obsługą kasy fiskalnej
Sprzedawca z obsługą kas fiskalnych - 80 godz.
-Działalność handlowa
-Przedsiębiorstwa handlowe
-Wybrane zagadnienia z promocji
-Wybrane zagadnienia z prawa pracy
-Formy i organizacja sprzedaży
-Ochrona konsumenta
-Elementy towaroznawstwa
-Bezpieczeństwo i higiena pracy
-Sztuka sprzedawania
-Rachunkowość sklepowa
-Minimum sanitarne
-Obsługa kas fiskalnych
-Komputerowe wspomaganie pracy w handlu
-
Obsługa kas fiskalnych
Obsługa kas fiskalnych- 16 godz.
- Ogólne wiadomości o kasach fiskalnych
-Zakup, instalacja i rejestracja kasy fiskalnej
-Budowa i obsługa kasy fiskalnej
-Programowanie kasy fiskalnej
-Rejestracja sprzedaży
-Raporty z kas fiskalnych
-
Profesjonalna obsługa klienta
Profesjonalna obsluga klienta- 30 godz.
-podstawowe zasady profesjonalnej i efektywnej obsługi klienta
-przygotowanie do wizyty handlowej
-struktura rozmowy handlowej.
-etapy wizyty handlowej oczami sprzedawcy i klienta.
-telefoniczne umawianie spotkań.
-otwarcie rozmowy handlowej.
-rozpoznawanie potrzeb klienta.
-prezentowanie oferty – język cech, zalet i korzyści.
-metody obrony ceny.
-zamknięcie rozmowy handlowej.
-
Skuteczne techniki negocjacji w handlu
Skuteczne techniki negocjacji w handlu- 35 godz.
-Planowanie negocjacji.
-Jak zrozumieć własną sytuacje ?
-Procedura ustalania celów negocjacji
-Określanie strategii.
-Integracyjne techniki rozwiązań.
-Kiedy nie negocjować?
-Jak radzić sobie z agresywnym negocjatorem,
-Sposób traktowania obiekcji.
-Kształtowanie postrzegania naszej i ich siły, pytania krytyczne, rama celu.
-Zamykanie negocjacji.